8 framtidsyrken att satsa på

Sitter du och funderar över vilken högskola du ska studera på till hösten? Kanske scrollar du runt på YouTube och letar efter något nytt att lära dig? Här presenterar vi 8 framtidsyrken som du kan satsa på om du vill bli attraktiv på arbetsmarknaden. Faktan är baserad på rapporter från SACO samt på egna erfarenheter från våra kunder på Hyred

1. Mjukvaru- och systemutvecklare 👩‍💻 👨‍💻​

Den kompetensen som efterfrågas mest av våra kunder är programmering, i alla dess sorter. Efterfrågan är stor på frontend- och backendutvecklare men även andra specialkompetenser inom området systemutveckling. 

Systemutvecklare har oftast en högskoleutbildning med datainriktning, aningen en systemvetenskaplig utbildning eller en civilingenjörsutbildning med datainriktning. Det finns även andra vägar att lära sig programmera, bl.a genom guldgruvan som finns på YouTube eller via andra video-tutorials. Läs mer om hur vår grundare Ida började programmera under studietiden.

2. Elektriker​

Om du vill ha ett varierat arbete och är duktig på att se till helheten – utbilda dig till elektriker. Arbetsmarknaden skriker efter er!

Efterfrågan är stor på både industri-, automation-, installation- och serviceelektriker. Prognosen från arbetsförmedlingen visar också på att dessa yrken har en framtida stor efterfrågan från arbetsgivare, även på lång sikt. 

3. Lärare ✏️​

Vill du bära vidare kunskap till den nya generationen och vara med i början på utformandet och bildandet av framtidens arbetskraft? Då ska du satsa på läraryrket. Enligt SACO är det en stor efterfrågan på både ämneslärare i årskurs F-9, yrkeslärare i gymnasieskolan samt även i kategorin studie-och yrkesvägledare.

Prognosen för framtidens lärare är mycket säker och det mesta tyder på att arbetsmarknadsläget kommer att vara bra för både nyexaminerade och för erfarna lärare på lång sikt.

4. Sociala Medier​

Att arbeta med sociala medier hade för många varit en dröm – och nu är efterfrågan stor efter personer med bred kompetens inom sociala medier. Främst handlar jobben om att skapa marknadsmaterial till sociala medier med bild- och filmredigering samt skrivandet av lockande texter till SoMe och webb. Vill du ha ett jobb inom sociala medier? Skicka in en jobbansökan eller kontakta oss så hjälper vi dig vidare!

Det finns utbildningar inom sociala medier men den bästa vägen till att lära sig grunderna är att själv befinna sig på rätt plattformar, hänga med i trenderna samt skaffa sig kunskaper i de vikigaste redigeringsprogrammen. Främst handlar det om Adobe-programmen som går att lära sig via YouTube. 

5. Hemsideutvecklare​

För att arbeta med hemsideutveckling behöver man inte vara systemutvecklare. Idag kan man bygga en hemsida från grunden, helt genom page-builders. Youtube är en perfekt plats för dig som vill lära dig bygga hemsidor, som du senare kan ta betalt för att producera till andra företag och organisationer. På Hyred erbjuder vi konsulter så hör av dig till oss om du vill ha uppdrag inom hemsideutveckling!

Den viktigaste kompetensen för att bli hemsideutvecklare är ett öga för funktion och design samt ett stort tålamod. Några exempel på bra program att börja skapa kostnadsfria hemsidor är via elementorwix och squarespace

6. Civilingenjör​

Studenter som studerar till civilingenjörer eller har fått ut en civilexamen är mycket eftertraktade på arbetsmarknaden. En civilingenjörsutbildning varar ofta i fem år men sett till arbetsmöjligheterna efter avslutade studier tyder det starkt på att utbildningen är en investering på lång sikt.

Många av våra kunder efterfrågar studenter som studerar till civilingenjörer så skicka in en jobbansökan om du vill ha ett extrajobb vid sidan av studierna. 

7. VVS-tekniker​

En av de yrken som det är störst brist på just nu är VVS-tekniker. Yrkesutbildningar generellt ger goda möjligheter till jobb, så om du ska ta ett studieval och vill öka dina möjligheter att direkt komma in i arbetslivet med ett välbetalt jobb efter studietiden – välj ett yrkesprogram! 

8. Tandläkare och sjuksköterskor​

Tycker du om att ta hand om andra människor och är intresserad av hälsa och välmående? Då ska du satsa på att bli sjuksköterska eller tandläkare – inte minst nu i coronatider har vi alla märkt att efterfrågan på utbildad sjukvårdspersonal varit enorm. 

Bristen på sjukvårdspersonal begränsas inte till coronapanemin, när denna tidsperiod är över behöver vi fortfarande ha duktig utbildad sjukvårdspersonal som tar hand om oss när vi blir sjuka. På Hyred erbjuder vi extrajobb till studenter som utbildar sig till sjuksköterska, tandläkare och andra vårdrelaterade yrken.

Om du vill kolla vidare på hur olika aktörer prognostiserar framtidens arbetsmarknad, läs vidare på SACOs hemsida eller arbetsförmedlingen. Om du är student och söker jobb inom någon av ovanstående områden, registrera dig på hemsidan eller hör av dig till oss så hjälper vi dig vidare.

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats
Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats